Tuesday, 22 February 2011

Taittodipoli 20 metrille

Tein taittodipolin 14 MHz:ille killusta ja suojaputken palasista. Johtojen väliksi valitsin 30 cm. 4:1-baluni ja syöttöjohtona RG58. Pätkin antennia yläkerran testipaikalla hieman liian lyhyeksi...huomasin sen, kun SWR  nousi kahteen, kun vedin antennin männyn ja telkkariantennitelineen väliin. Joudun siis käyttämään sitä virittimen kanssa, vaikka yritin sitä välttää. Jälkeenpäin kaverit sanoivat, että niin kuuluukin käydä...

Antennin toinen pää on noin 12 metrissä ja toinen noin 10 metrissä, vedetty pohjois-eteläsuuntaan, eli parhaiten antennin pitäisi toimia itä-länsisuunnassa. Käytännössä siis aamulla itään ja illalla länteen. Tonttini on loivalla mäellä, joten en saanut siitä täydellistä eznec-mallia, mutta opettelinpa siinä sivussa tuon antenninmallinnusohjelmankin käyttöä. Eznecin kertomat SWR-lukemat eri bandeilla:
  • 80m: SWR > 100
  • 40m: SWR > 100
  • 30m: SWR > 47
  • 20m: SWR > 1,5
  • 17m: SWR > 15,5
  • 15m: SWR > 22,6
  • 12m: SWR > 33,2
  • 10m: SWR > 44,8
20 metrin bandilla workin saman tien eurooppalaisia, 5 watin tehollakin. Kanadaankin tuli jo eka päivänä yhteys sadalla watilla, ja japsinkin kanssa sain, mutta italialainen sotki yhteyden häiriöillään: ei kuullut minua eikä japsia. Muutaman päivän kokeilun jälkeen huomaan, että DX-yhteydet eivät kovin helposti synny, ellei toisella osapuolella ole vähintään 3-elementtistä beamia: dipolinkäyttäjät eivät tunnu kuulevan minua. Paitsi siis euroopassa. Eurooppalaiset saan siis näillä antennikorkeuksilla myös dipolin pituus-suunnassa, mikä ei ole mikään yllätys: workin italiaa yhtä helposti kuin brittein saaria.

Hauska huomio oli se, että matalahkoon windomiini verrattuna tuo uusi taittodipolini toimii 20 metrillä huikean hyvin...kuulemani signaalit ovat lähes poikkeuksetta 1-monta S-yksikköä vahvemmat kuin windomillani. Kun jenkit kuuluvat selvästi dipolilla, ne hukkuvat kohinaan windomiilla. Riemastuttavaa: elämäni ensimmäinen itse tehty antenni toimii!

Antennivirittimeni mahdollistaa virittämisen kaikilla 30m+ taajuuksilla, ovathan SWR:t eznecinkin mukaan kohtuulliset. Tosin, eipä ole yhteyksiä tullut. Ymmärsin jostain teoriadokumentaatiosta, että tuo antenni ei juurikaan säteile 10 metrillä...sitä ei eznec kyllä paljastanut...mallini ei näköjään ole täydellinen?

No comments:

Post a Comment